HIGH RACER Holder all time one hour world record
is leeg
Facebook
<< vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | volgende >>
 

Verslag van 7e en laatste etappe Viking Tour 2014

28 juli 2014Naar boven
Verslag van 7e en laatste etappe Viking Tour 2014
Herke, Bram en Daniel na aankomst op Trollstigen
Bram Moens

Vrijdag 25 juli werd de eindrit van 158 km in de Viking Tour verreden van de fjordplaats Stryn naar het centraal in de bergen gelegen Vågåmo. Deze rit rit kende 1850 hoogtemeters.
Grootste hap daarvan was de beklimming naar de Gamle Strynsvegen met een klim van zeeniveau naar 1150 meter. Na mijn min of meer verplichte tweedaagse rust wegens darmproblemen wilde ik perse de afsluitende etappe meerijden. Een fantastisch parcours door een van mijn favoriete bergstreken waar ik ook veel geschilderd heb.
De ochtendstart in Stryn viel ongeveer samen met de komst van een enorme onweersbui. Die kon je alleen voorblijven door heel hard te rijden. Dat plan had ik toch al, omdat ik zoveel mogelijk voorsprong wilde nemen op de achtervolging vanwege de zware klim die zou volgen.
Met tweevoudig etappewinnaar en mede M5 teamgenoot Herke Wendt achter me aan scheurden we met 50 km/uur richting bergen. Koeling was er in de vorm van enorme buien: ik vond het heerlijk na al die dagen boven de 30 graden Celsius.
Verder merkte ik enorm de twee dagen rust in mijn lichaam. Ik draaide op 95% van mijn maximale hartslag, realiserend dat dit natuurlijk nooit vijf uur lang zou kunnen...
Resultaat van het hard starten was wel dat de veel jongere en sterkere klimgeiten pas op ruim 700 hoogtemeters voorbij kwamen. De passeersnelheid van de toppers was duidelijk lager dan aan het begin van de Viking Tour.
Stel je eens voor: jongere (zeg 30 jaar), sterkere (400 Watt i.p.v. 295 Watt) en lichtere renners op M5 Carbon High Racers... Het verschil zou geheel wegvallen!!

Bovenop het bergplateau aangekomen volgde een 23 km vlakke tot 1 a 2 % dalend parcours over een gruisweg: met kuilen.
En ja, in een van die kuilen trof ik met 50 km/u een iets te scherpe rand die zelfs mijn 9 bar achterband een snakebite bezorgde. Dat kostte me rond de 12 minuten en moest door met een banddruk van hooguit 5 bar vanwege het handpompje. Even later zorgde weer een andere kuil voor een salto van mijn telefoon. Dat resulteerde in een zoektocht naar vier stukken telefoon en weer drie minuten oponthoud.
De 70 km vals plat/vlakke route plus bult van 200 meter van Grotli naar Vågåmo was uiteraard het ligfietsparadijs en zorgde af en toe voor hoge topsnelheden.
Op het eind van de etappe kregen we nog een klim van 5 km te verwerken met stijgingspercentages tot 14%. Uiteindelijk eindigde ik met een tijd van 5 uur en 14 seconden fietsen op de 28e plaats van de 141 deelnemers, waarvan 95% jonger was dan ik. Alleen kijkend naar leeftijdscategorie 51-60 eindigde ik op de derde plaats.

Ter info: ook deze 5 uur durende rit was weer geheel solo afgelegd.

Maarrrr: waarom doen we dit allemaal??

  • Klimmen op een lichte ligfiets: theoretisch al aangetoond, in de praktijk nu ook: veertigjarige hovenier toont met twee etappezeges op een M5 CHR aan dat het kan.
  • Houdbaarheid en kwaliteit van M5 CHR frames en afmontage testen in extreme omstandigheden

Kortom: Als een fiets zoals de M5 Carbon High Racer op het hoogste niveau voldoet tijdens een race/tour zoals de Viking Tour en twee bergetappes WINT temidden van honderden racefietsers waaronder het Nationaal Noors Triathlonteam dan voldoet zo'n fiets ook voor forensen, vakanties en korte of langere toerritten.
Verslag van 7e en laatste etappe Viking Tour 2014
 

Herke doet het gewoon nog een keer: winst 6e etappe Vikingtour

24 juli 2014Naar boven

Peloton racefietsers op minuten achterstand gezet

Herke doet het gewoon nog een keer: winst 6e etappe VikingtourHerke Wendt is vandaag opnieuw overall winnaar, deze keer van de zesde etappe van de Vikingtour. Na een klim van zo'n zeshonderd meter lag Herke nog steeds eerste en bleef de achtervolgende groep nog net voor. Direct na het passeren van het hoogste punt vloog Herke echter weer naar beneden en reed de andere renners er effectief uit. Op het laatste relatief vlakke stuk slaagde niemand er meer in bij Herke in de buurt te komen en pakte hij een ruime overwinning.

Foto: Herke komt na de race teruggewandeld naar de accommodatie van het M5-team.
 

Historische zege M5 ligfiets in bergetappe Vikingtour te midden van 150 racefietsers

22 juli 2014Naar boven
Historische zege M5 ligfiets in bergetappe Vikingtour te midden van 150 racefietsersOp de derde dag van de Viking Tour heeft Herke Wendt (40), een van de leden van het M5-team, een 109 km lange bergetappe gewonnen (met finish bergop). Herke finishte met maar liefst drie minuten voorsprong op het peloton. Zijn gemiddelde kwam uit op 35 km/uur, waarbij de verplichte eerste 12 kilometer bij lage snelheid onder escorte plaatsvond, dit vanwege het passeren van een tunnel. De overwinning van Herke is des te opmerkelijker als je je realiseert dat hij de gehele afstand solo heeft afgelegd, daar waar een jagend peloton steeds van kop wisselt. In de praktijk rijden alle leden van het M5-team overigens solo. Het deelnemersveld is zeer sterk, zo neemt het Nationale Noorse Triatlonteam deel aan de Viking Tour.

Ook vandaag een bergetappe welke begon en eindigde met een klim van 550 meter. Opnieuw was Herke de snelste ligfietser, maar wist deze keer de kopgroep net niet te kloppen.

De sfeer gedurende de Viking Tour is erg goed. We zijn warm ontvangen door de organisatie en de racefietsers en er is veel verbazing en bewondering onder de andere rijders over de prestaties van de ligfiets in de bergen. Langdurige beklimmingen zijn eerder regel dan uitzondering, maar dat blijkt geen belemmering. De afdalingen zijn ronduit spectaculair: zo tikte Bram vandaag bijna 94 km/uur aan. Uiteraard blijft iedere etappe gewoon keihard werken en de tropische omstandigheden maken het er niet gemakkelijker op. Daar tegenover staat de geweldige omgeving: bergen, sneeuw, gletsjers, bossen, fjorden. Een mooier parkoers is nauwelijks denkbaar.

Op de foto: Herke, Wout en Bram
 

Vikingtour nu echt van start

20 juli 2014Naar boven

Proloog was een voorproefje van wat vandaag zou volgen

Het M5 team heeft gisteren (19 juli) de proloog gereden van de Vikingtour. Slechts 6 km lang, maar wel met een gemiddeld hellingspercentage van 12 procent, met uitschieters naar boven. En dat ook nog eens onverhard. Een korte maar heftige klim met als beloning een schitterend berglandschap.

Vandaag de eerste echte etappe en dat was meteen hard werken. Een klim over 21 km van Vagamo richting Lesja. Daarna langdurig en hard afdalen naar Andalsnes en als laatste inspanning de spectaculaire Trollstigen opfietsen. Vandaag totaal 2200 hoogtemeters.

Fantastisch mooie, maar zware rit. Erg heet, computer van Bram gaf steeds boven de 31 graden aan. Bram Moens was de snelste (5 uur, 11 minuten, 2 seconden), gevolgd door Herke Wendt, die door vage bewegwijzering 15 kilometer was omgereden. Daniel Siepman kwam als laatste ligfietser binnen (uitslagen komen op www.vikingtour.no). Wout Ruijter raakte gedurende de eerste afdaling over onverharde weg een kuil, raakte uit de koers en sloeg met de neus van de fiets hard op de ondergrond van een naastgelegen greppel. De fiets is inmiddels weer klaar voor actie, maar de schoenplaatjes van Wout bleken afgebroken, dus voor hem was deze etappe voorbij.

Kijk op onze Facebookpagina voor foto's.
 

Bram Moens hoog in eindklassement Cycle Vision 2014

1 juli 2014Naar boven
Bram Moens hoog in eindklassement Cycle Vision 2014Bram Moens heeft na een pauze van negen jaar het deelnemen aan races weer opgepakt. Als aanloop naar de Vikingtour heeft hij onder meer meegedaan aan twee races op Cycle Vision. Bram heeft mede tot zijn eigen verbazing een derde plaats in het eindklassement weten te bemachtigen in een sterk deelnemersveld. De 1- en 3-uurs races reed Bram op zijn limoengele M5 Carbon High Racer. De afstand van de uursrace was maar liefst 47,3 km terwijl tijdens de 3-uurs race een afstand werd afgelegd van 134,4 kilometer (op de teller: 137 km, 45,66 km/u gemiddeld) , wat resulteerde in een gemiddelde snelheid van 44,8 km/u. Wellicht overbodig te melden dat de meeste andere deelnemers zo'n 20 tot 35 jaar jonger waren. Opvallend was dat volledig gestroomlijnde velomobielen achter bleven bij in het geheel ongestroomlijnde tweewielers. Zo was Daniel Fenn niet in staat in de top te eindigen met zijn 47 kilometer in het uur. En dit terwijl hij reed in een volledig gestroomlijnde driewieler van slechts 12,5 kilogram op een baan die bij uitstek geschikt is voor dit soort fietsen.

De sublieme prestatie van de reeds 71-jarige Mike Burrows mag niet onvermeld blijven: met zijn halfgestroomlijnde tweewielige Ratracer reed hij 46,9 km in een uur en tijdens de 3-uursrace tikte hij 131,4 km weg.

Ook zonder enige elektrische ondersteuning is er nog hoop voor ons!

Zie ook www.ligfiets.net voor alle uitslagen, foto's en video's. De foto's van Droplimits zijn in het speciaal het bekijken waard!
Bram Moens hoog in eindklassement Cycle Vision 2014Bram Moens hoog in eindklassement Cycle Vision 2014Bram Moens hoog in eindklassement Cycle Vision 2014
 

Vikingtour 2014, Noorwegen

27 juni 2014Naar boven

De deelnemers

Vikingtour 2014, Noorwegen
Een korte introductie van het M5 team. Alle rijders nemen deel met hun M5 Carbon High Racer die standaard rond de 9 kilogram weegt. Gewicht speelt zeker een rol gedurende de Vikingtour: 13.000 hoogtemeters gedurende de zeven wedstrijddagen. Informatie over de Vikingtour staat op www.vikingtour.no. Hier vind je de lijst van deelnemers, de route en veel praktische informatie. Leef mee met het M5-Team en volg hun verrichtingen op www.facebook.com/m5recumbents.

De rijders

Robert Carlier, 39 jaar, heeft werktuigbouw en fysiotherapie gestudeerd en heeft nu een eigen fysiotherapiepraktijk in Capelle aan den IJssel. Langeafstandsspecialist, behoort momenteel tot de snelste ligfietsers van Nederland. Globetrotter, heeft overal ter wereld gelopen en gefietst. Snelste Nederlander tijdens Parijs-Brest-Parijs in 2011. Zijn M5 Carbon High Racer is naar eigen zeggen vrij standaard. Robert heeft wel het stuurtje ingekort en er bar-ends op gemonteerd, zodat hij duimschakelaars kan gebruiken.

Wout Ruijter, 35 jaar, heeft het frame van de M5 Carbon High Racer voor de serieproductie in 2005 doorgerekend om de ideale verhouding tussen materiaalgebruik (gewicht) en sterkte te bepalen. Lange en snelle rijder,

Bram Moens, 57 jaar, naast sporten, fotografie en schilderen lange carrière in o.a. de ontwikkeling en productie van efficiënte ligfietsen. Houder van diverse wereldrecords. Voor het eerst in negen jaar weer echt bezig met het rijden van wedstrijden. Tussen de drukke werkdagen door weet Bram behoorlijk wat trainingskilometers te draaien, waaronder het traject Luik-Bastenaken-Luik.

Daniel Siepman, 46 jaar, zelfstandige in onder meer IT en ecologische bouw. Neemt deel aan de Vikingtour met de M5 Carbon Medium Racer, het alweer tien jaar oude prototype van de M5 Carbon High Racer. Hij wil om wat extra trainingskilometers te pakken van Nederland naar het startpunt van de Vikingtour in Noorwegen fietsen. Kilometers vreten in Nederland, Duitsland en Denemarken en de nodige hoogtemeters overbruggen in Noorwegen zelf. Wat betreft de Vikingtour zelf ziet hij enigszins op tegen de 13050 hoogtemeters van het traject, maar misschien nog wel meer tegen de steile en onverharde trajecten die de Vikingtour ook kent.

Herke Wendt, 40 jaar, in het dagelijks leven hovenier. In het bezit van een M5 Carbon High Racer waarmee serieuze kilometers gemaakt worden. Iedere zondagochtend een rit van rond de 150 km en 's zomers bovendien nog een wekelijkse avondrit. Hij is gek op zijn M5 en zou liefst nog meer kilometers maken, maar als ondernemer ontbreekt hem wel eens de tijd. Om zich voor te bereiden op de Vikingtour fietst hij de laatste tijd vaak in het Teutoburger Wald, want in het platte Emsland vind je geen bergen. Hij overweegt om ten minste een deel van de reis naar Noorwegen fietsend af te leggen; even wat extra trainingskilometers pakken!
Vikingtour 2014, NoorwegenVikingtour 2014, NoorwegenVikingtour 2014, NoorwegenVikingtour 2014, Noorwegen
 

Sverigetempot, non-stop tour van 2100 km, begonnen!

25 juni 2014Naar boven

Arthur van der Lee en Ssas Scherrenberg rijden hem op hun M5 CHR

Sverigetempot, non-stop tour van 2100 km, begonnen!Arthur van der Lee (53) en Ssas Scherrenberg (62) zijn op hun M5 CHR's begonnen aan een enorme non-stop tour van 2100 km binnen 177 uur, namelijk Sverigetempot 2014. Dit soort afstanden is buitenom een goede conditie natuurlijk alleen goed te doen met een ultra efficiente fiets zoals de lichte en toch stijve M5 CHR met zijn grote wielen. De verrichtingen zijn rechtstreeks te volgen.

Meer Sverigetempot 2014 hier

Let the games begin....

 

Cycle Vision 2014

24 juni 2014Naar boven

Openstelling M5 aangepast tijdens Cyle Vision 2014

Cycle Vision 2014Dit jaar is M5 in Venray met een stand en proefrijfietsen aanwezig a.s. weekend 28 en 29 juni.
Vanwege training voor de Viking Tour in Noorwegen volgende maand wordt i.i.g. de 3-uurs race meegenomen.
Dit betekent dat de M5 winkel in Middelburg op zaterdag 28 juni gesloten zal zijn.

Meer over Cycle Vision
 

DEKSELS nog aan toe!!!

24 juni 2014Naar boven

Eerste proefproducten uit nieuwe Tail Bag mallen

DEKSELS nog aan toe!!!Bij wijze van proef hierbij de eerste samples uit de dekselmal van de nieuwste Tail Bag voor de M5 CHR en de M5 M-Racer.

Ene laat een klassiek 3K weefsel zien, de ander een mini dambord carbon legsel. Deze laatste kan eigenlijk geen 3D-kromming aan maar toch gedaan...
DEKSELS nog aan toe!!!
 

Robert Carlier rijdt Bordeaux-Parijs

5 juni 2014Naar boven

628 kilometer in 21 uur en 43 minuten.

Robert Carlier rijdt Bordeaux-Parijs Robert heeft succesvol zijn non-stop rit van Bordeaux naar Parijs afgelegd op zijn M5 Carbon High Racer. Hij wist de afstand van 628 km te overbruggen in 21 uur en 42 minuten.

In Nederlands en Engels: Hier zijn verslag.
Robert Carlier rijdt Bordeaux-Parijs
<< vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | volgende >>
Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de informatie op deze site.© Copyright 2003 - 2021 M5 Ligfietsen / Vipers
Nieuws
Video
Modellen
M5 Lightweight bike parts
Carbon Specials
M5 Specials
Overige producten
Dealers
Waarom een M5
Wedstrijden en records
Onze klanten
Contact
Minimal Bike
2-SPOKE
Bram Moens
 Laatste nieuws
 Archief
 Zoeken
 Sponsoring
 Evenementen
 Publicaties
 Sitemap